Unele persoane, desi dorm mai putin decat altele, reusesc sa duca o viata activa, fara sa se simta epuizate.

Spre deosebire de acestea, exista o alta categorie care, oricat de mult si-ar prelungi programul de somn, continua sa fie lipsite de energie.

Este adevarat ca uneori ar putea fi vorba despre sindromul de oboseala cronica, insa nu intotdeauna senzatia de epuizare are cauze patologice. La origini, se pot afla o serie de lucruri despre care nu stiam sa fie responsabile de oboseala accentuata si care nu au legatura neaparat cu durata somnului, ci doar cu calitatea acestuia.

Iata cativa dintre factorii care ne impiedica sa ne odihnim pe timpul noptii si care adeseori, ne creeaza somnolenta in momentele cele mai nepotrivite:

1. Alimentatia dezechilibrata

Unul dintre primele motive posibile care accentueaza starile de obosela, il reprezinta regimul alimentar. O alimentatie dezechilibrata poate duce la deficite nutritionale si la lipsa de energie.

In prezenta unor carente de vitamine si minerale, poate persista senzatia de somnolenta si de epuizare fizica. In plus, daca inainte de culcare, obisnuim sa consumama alimente prea grase sau prea condimentate, stomacul va reactiona in felul sau. Din cauza arsurilor gastrice, cu greu vom avea un somn linistit si revigorant.

2. Consumul de alcool

Cu totii stim, poate din propriile experiente, ca alcoolul are efect de somnifer. Insa ce nu stiam sau nu ne-am dat seama pana acum, este ca actiunea sedativa are o durata limitata.

Efectul alcoolului este conditionat de rapiditatea cu care corpul reuseste sa-l elimine din sange. Sedarea are loc doar intr-o prima etapa, cand ne simtim de-a dreptul rapusi de somn. Insa cateva ore mai tarziu, odata atenuat acest efect, ne vom trezi parca si mai franti.

3. Produsele farmaceutice

Multe persoane ignora efectele secundare cauzate de preparatele farmaceutice. Poate nu stiati, dar acestea pot fi responsabile de insomnie, la fel cum pot fi si de oboseala sau somnolenta.

Medicamentele prescrise pentru astm, probleme de tensiune sau tulburari cardiovasculare, actioneaza ca un stimulent (energizeaza si alunga somnul). Dar cand vine vorba despre analgezice, lucrurile difera. Desi nu sunt incluse in categoria narcoticelor, substantele analgezice, pe langa ca atenueaza durerea, in timpul zilei, pot declansa o stare de somnolenta.

4. Oboseala excesiva

De cate ori nu ne-am intors seara complet epuizati dupa efortul depus la munca, la scoala sau la sala de fitness? Si desi ne asteptam sa dormim dusi pana a doua zi, somnul se lasa asteptat.

Dar ce s-a intamplat cu oboseala care parca ne sfasia corpul? Cu oboseala nu s-a intamplat nimic, doar ca epuizarea de dupa efort nu intotdeauna implica nevoia de somn. Poate ar fi mai indicat ca inainte sa ne retragem in dormitor, sa incercam sa ne relaxam mintea si trupul, cu diverse activitati recreative.

5. Lipsa de exercitiu fizic

Credeati ca doar antrenamentele fizice in exces epuizeaza? Acelasi lucru se poate spune si despre lipsa totala de miscare. Vi se pare aproape un paradox? Si totusi, nu este.

O stim cu totii, in general, orice fel de activitatea fizica favorizeaza sanatatea organismului. Imbunatateste sistemul muscular si aparatul cardiovascular si imediat dupa ce facem miscare, ne simtim mai energici, mai plini de viata, mai in forma. ”Vina” cade pe umerii endorfinelor, hormoni cerebrali ”dotati” cu o potenta actiune stimulanta si analgezica.

6. Animalele de companie

Nu sunt putini cei care iubesc animalele de companie atat de mult, incat impart acelasi pat cu prietenii necuvantatori. Si totusi, confortul acestora nu inseamna si confortul stapanilor.

Potrivit sondajelor efectuate de centrul Mayo Clinic Sleep Disorders, mai bine de o jumatate dintre persoanele care dorm cu animalutele de companie in preajma, recunosc ca acestea le tulbura somnul. Totul se datoreaza faptului ca noi, umanii, avem un ritm circadian (ritmul somn-veghe) diferit de cel al speciilor din regnul animal.

In ce priveste somnul, este de preferat sa nu dureze mai putin de 7-8 ore si sa aiba loc noaptea. Beneficiile le veti simti imediat ce veti rezolva cele cateva posibile probleme care va tulbura linistea si somnul.

Post Views: 1