Sauna ne poate ajuta sa slabim? Asa suna eterna intrebare pe care ne-o punem frecvent, in special daca din variate motive, de curand, ne-am pricopsit cu un ”bagaj” consistent de tesut adipos. Si cum am vrea sa ne eliberam cat mai rapid de ”surplus”, cautam solutiile pe care le consideram cele mai eficiente (sau pe care altii le considera astfel).
In speranta ca vor da jos kilogramele in exces, multe persoane sunt dispuse sa recurga la tot felul de ”remedii”, uneori de-a dreptul de neimaginat. Printre convingerile cele mai absurde, dar care inca persista (din pacate), se numara si ideea ca transpirand, vom slabi.
Adevarul despre sauna, transpiratie si slabit
Un mit, pe care multi sunt dispusi sa-l creada, este ca sauna si sudoarea ne ajuta sa ne ”subtiem” silueta. Este ca si cum am spune ca picaturile de transpiratie contin molecule de grasime. Dar nu excesul de caldura si transpiratia ne ajuta sa slabim. Totul este doar o iluzie, un efect temporar, nimic mai mult.
Sa presupunem ca in miez de vara, sub soarele arzator, la o ora la care caldura atinge cote maxime, alergam sub cerul liber. Ajunsi acasa, ne urcam imediat pe cantar si cu cea mai mare uimire, constatam ca avem mai putin cu unul sau doua kilograme.
In aparenta, rezultatul ”bate” orice dieta. Adevarul este ca alergand la 40 de grade, desi am scazut in greutate, am pierdut doar lichide, nutrienti (saruri minerale) si nicidecum tesut gras. Adica ne-am deshidratat. Si imediat ce vom continua sa bem diverse lichide si sa mancam, vom reintegra apa eliminata transpirand.
Acelasi rezultat il obtinem si imbracand tot soiul de costume pentru slabit sau antrenandu-ne in ambiente calde. La fel ne deshidratam si daca facem sport infofoliti cu bluzoane, cu pielea ”tapetata” de pungi ori cand mergem la sauna, convinsi ca astfel vom ”topi” mai rapid grasimile.
Intr-adevar, deshidratarea reduce din greutatea corporala, insa echivaleaza cu scaderea masei slabe, mai ales a masei musculare. Majoritatea kilogramelor in exces reprezinta grasime, un tesut ”sarac” in apa. Slabirea reala inseamna ca pierdem din depozitele de grasime, nu din tesutul muscular, ”golind” muschii de lichide.
Adevarul despre tesutul adipos si slabit
Pentru organism, tesutul adipos nu reprezinta altceva decat principala rezerva energetica. Un singur kilogram de grasime contine 7.700 de calorii. In mod normal, avem nevoie de circa 1.800-2.500 de calorii zilnic (barbatii mai multe decat femeile, iar sportivii de performanta pana la 3.000-4.000 de calorii).
Pe durata unui maraton, o persoana poate pierde in jur de 2.500-3.000 de calorii. Pentru a scapa de un singur kilogram de grasime, nu este suficient sa alergam la un singur maraton, ci avem nevoie de aproape 3 reprize a cate 42 de kilometri de alergare. Dar oare merita atata efort?
Sau, am putea reduce cantitatea zilnica de calorii consumate. Cu o restrictie dietetica de 800 de calorii fata de necesarul zilnic, teoretic, dupa 10 zile, suntem mai slabi abia cu… 1 kilogram. Greseala pe care o fac multi este sa exagereze cu scaderea aportului caloric. Dar in scurt timp, organismul se va obisnui cu ”criza” energetica si va inceta sa mai slabeasca.
Pentru ca slabirea sa nu ramana la stadiul de iluzie, cele mai bune rezultate le vom obtine combinand exercitiile fizice cu regimul alimentar. Nu este indicat sa ne fortam corpul cu antrenamente spartane si epuizante, fara o pregatire fizica potrivita. La fel de periculos poate fi si sa ne ”abtinem” de la un numar prea mare de calorii.
Cand ne ajuta sauna sa slabim?
Adevarul despre legatura dintre transpiratie, sauna si slabit este putin diferit si depinde de imprejurari. Sauna si transpiratia pot contribui la slabire, dar numai pentru persoanele care practica o activitate sportiva regulata si adopta o dieta hipocalorica.
Transpiratia are o cu totul alta functie, anume sa favorizeze mentinerea echilibrului termic al corpului. Atunci cand dintr-un motiv sau altul, temperatura corporala se ridica peste nivelul normal de 36-37 de grade, transpirand, caldura este degajata in exterior.
Insa aburii si caldura nu ”dizolva” grasimea. Tesutul adipos nu poate fi comparat cu o bucata de unt lasata la soare sa se topeasca. Si totusi, caldura, crescand frecventa cardiaca, ajuta la arderea caloriilor, mai mult decat sedentarismul.
S-a calculat ca in timpul unei ”sedinte” de sauna, pierdem cam tot atatea calorii (circa 300) ca dupa o alergare usoara, pe o durata de timp similara. Si nu e deloc rau daca ne gandim ca nu facem altceva decat sa stam intinsi.
Daca scopul este sa dam jos cateva kilograme de grasime, fara ca tesutul muscular sa fie afectat, nu se pune problema sa ne luam adio de le exercitiile de fitness si de la regimul alimentar hipocaloric. Asadar, este total gresit sa speram intr-un miracol doar mergand la sauna.
Ce beneficii are sauna asupra organismului?
a. Ajuta la detoxifierea corpului
Sudoarea reprezinta una dintre primele bariere de protectie impotriva infectiilor. Procesul fiziologic este optim pentru eliminarea reziduurilor toxice (medicamente, droguri, otravuri, etc.), a metalelor grele si a radiatiilor din corp. Spre exemplu, in numai 15 minute de sauna, prin transpiratie, eliminam aceeasi cantitate de metale grele ca rinichii in arcul celor 24 de ore.
b. Relaxeaza muschii
Durerile musculare ce apar dupa o activitate fizica de intensitate medie / ridicata, sunt cauzate de rupturile fibrelor musculare sau de excesul de acid lactic. Favorizand relaxarea musculara, sauna este chiar recomandata dupa antrenamente. In plus, amelioreaza durerile datorate intinderilor (intinderile musculare ne provoaca disconfort dupa antrenamente), stimuleaza fluxul sanguin din muschi si reduce umflaturile.
c. Imbunatateste aspectul pielii
Prin transpiratie, ne eliberam de impuritati si de stratul epidermic superficial alcatuit din celule moarte. Totodata, caldura dilata porii (faciliteaza eliminarea celulelor moarte) si intensifica circulatia sanguina, mecanism ce se traduce prin cresterea aportului de oxigen si de nutrienti la nivelul pielii. Rezultatele sunt vizibile imediat. Pielea apare mai elastica, mai neteda, mai luminoasa si mult mai rezistenta in fata celor mai frecvente afectiuni dermatologice (acnee, psoriazis, dermatite).
d. Intareste sistemul imunitar
Febra, la fel ca sudoarea, este considerata inca un mijloc prin care organismul se protejeaza de infectii. Diverse tipuri de bacterii, virusi, germeni, ciuperci, etc., la temperaturi ridicate, mor. Prin expunerea la aburi, temperatura corpului tinde sa creasca, simuland febra. Astfel, ajutam organismul sa se apere de ”atacul” agentilor patogeni care nu rezista la temperaturi peste limitele normale.
e. Reduce stresul
Frenezia ritmului de viata cotidian poate avea ca efect ”obosirea” sistemului nervos, conditie manifestata prin aparitia stresului sau a starilor de anxietate. Ca urmare, avem nevoie de un antiodot in masura sa anihileze toate aceste efecte negative. Odata ce intram la sauna, activitatea cardiovasculara se intensifica, iar in organism se elibereaza endorfinele, hormoni cerebrali cu proprietati relaxante.
Un lucru este sigur. Aburii favorizeaza transpiratia, insa transpiratia nu ”topeste” grasimile. In timpul fiecarei sedinte de sauna, pierdem importante cantitati de apa, saruri minerale (sodiu, potasiu, calciu, magneziu, zinc, cupru, nichel, fier, crom) si in niciun caz din masa grasa.
Pentru controlul greutatii si rezultate concrete, ideal ar fi sa asociem sauna unui regim alimentar sanatos si hipocaloric, iar fiecare sedinta, sa fie precedata de cat mai multa miscare. Insa desi este inutil sa ne fortam sa transpiram sperand intr-o slabire reala, nimeni nu contesta efectele benefice ale saunei pentru sanatate.